De Molenhoeve
Warandestraat 29
8470 Gistel
T 059 23 55 51

Flandrien museumGistels Flandrienmuseum

Het gemeentebestuur eert met het museum Sylveer Maes (Tourwinnaar 1936 en 1939) en Johan Museeuw. Het bevat dankzij de steun en bijdragen van Eddy en Johan Museeuw en Annie Maes-Devriendt een waardevolle collectie van de flandriens en geeft een overzicht van hun carrières aan de hand van beeldmateriaal, filmpjes en authentieke wielerstukken.

De toegang is gratis, meer info op de website van Stad Gistel.

 

 

Petanque2 Petanquebanen

Sinds april 2011 kan u naast ons terras petanque spelen op 2 nieuw aangelegde pleinen. Een ideale ontspanning in combinatie met een hapje en drankje op ons zomerterras.

 

 

 

GestellaHeemkring Gestella vzw

Vereniging voor heemkunde, geschiedenis, familiekunde en volkskunde van Gistel en omgeving. Naast een documentatiecentrum (dat zich ook op de molensite bevindt) en een tijdschrift, worden regelmatig via internet nieuwtjes verspreid.

Bezoek hun website.

 

fietsroutenetwerkFietsroutenetwerk

De Oostmolensite is een rustpunt voor de vele fietsers en wandelaars die de drukte van de kust willen ontvluchten en kiezen voor de rust van het Brugse Ommeland.

Even uitrusten en dromen in een landelijke herberg met een prachtig buitenterras en ’s zomers misschien een aardig stukje live muziek. In het bezoekerscentrum verneem je meer over de rijke Gistelse molengeschiedenis.

 

Bezoek de Oostmolen en het molenmuseum:

Een riante toekomst wenkt, of liever wiekt. Gistel heeft er immers een serieuse toeristische attractie bij: de heropgebouwde Oostmolen, met bijbehorend complex. Dit exemplaar verdient zeker gekoesterd te worden.

Door zijn dubbele functie van graan- en oliemolen dient de Oostmolen beschouwd te worden als een enig exemplaar onder de staakmolens. Het wiekenkruis is niet alleen een aandrijfbron voor de twee koppels maalstenen in de draaibare molenkast maar ook voor de olieslagerij in het stampkost.

Een bewogen verleden

De molen is reeds vermeld in 1302.  Aanvankelijk was het een banmolen, gezien iedere tiende schep graan aan de Heer van Gistel moest worden afgestaan. De molen staat afgebeeld op de kaart van Jacob Van Deventer (ca. 1659-1573) en op de Sanderusgravure (1641).  Het huidige molengebouw dateert uit de 18e eeuw en staat op de Ferrariskaart (1770-1778).

De Oostmolen was een typische Vlaamse staakmolen die oorspronkelijk op bakstenen teerlingen was geplaatst. In 1841 werd hij door Karel Peel Keckaert op een torenkot geplaatst om er zo een oliemolen of stampkot van te maken. In 1933 werden de wieken onder impuls van eigenaar en molinoloog Alfred Ronse verdekkerd, dit als één van de eerste molens in West-Vlaanderen.  In 1971 schonk de familie Ronse de molen aan de stad Gistel.  Na een brand in 1977 werd de staakmolen volledig heropgebouwd tussen 1979 en 1982 door Guido en Herman Peel o.l.v. ingenieur-architect Walter Snauwaert. De inhuldiging van de gerestaureerde graan- en olieslagmolen vond plaats op 19 mei 1984. In juni 1999 brak een houten roede af. Tussen 2005 en 2007 voerde de Nederlandse firma Adriaens Molenbouw een maalvaardige restauratie uit.

In het bezoekerscentrum verneem je meer over de rijke Gistelse molengeschiedenis. Benoit Delaere zorgt, als verantwoordelijke voor de vrijwillige molenaarsbrigade, voor het majestatische magische spektakel in de poldervlakte. De dubbele werking van zowel olie- als graanproductie is uniek voor staakmolens!

Breng een bezoekje aan de website van de Oostmolen en van de Werkgroep West-Vlaamse molens


Openingsuren Oostmolen en bezoekerscentrum

1 april tot eind oktober: iedere zondagnamiddag van 14 tot 18 uur
paas- en zomerverlof: dagelijks van 13.30 tot 18 uur

Groepsbezoeken kunnen aangevraagd worden bij de dienst toerisme
tel. 059 27 02 17 of toerisme@gistel.be

Surf ook es naar www.gistel.be voor extra toeristische info.

 

 

molenhoeve Gistel

 

Oostmolen Gistel

 

 

molenbezoek

 

WEBSITE OOSTMOLEN